Àrea Clients
CAT ESP
Dimarts 23, març 2021

Llibre Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona

El 30 de març varem presentar el llibre Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat a Girona de Lluís Costa, amb pròleg de Joan Manuel Tresserras i epíleg de Toni Iglésies.
L’acte es va fer a la Cambra de Comerç de Girona, on hi van intervenir els autors i també Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i del Consell de Cambres de Catalunya, així com Antoni Bou, president del patronat de la Fundació Atrium Artis. La sala d’actes es va omplir de gom a gom amb representants de les institucions, gremis, empreses i del teixit socioecomic i de la comunicació gironí.

Enllaç al vídeo de la presentació.

El llibre pretén ser un instrument que ajudi a entendre l’evolució històrica de la publicitat a la ciutat de Girona. Al llarg dels diferents capítols el lector hi trobarà molts dels anuncis, marques i establiments que configuren aquesta història, evidentment una selecció de la infinitat de material publicitari gironí que s’ha generat al llarg del temps, amb l’objectiu de donar sentit al discurs narratiu.

S’hi repassa els orígens de la publicitat a l’època del vuitcentisme, la seva consolidació a principis de segle XX, l’expansió en el període de la República, l’afectació de la Guerra Civil i l’autarquia franquista, el desarrollismo i el nou fenomen del turisme, i finalment l’epoca democràtica i les noves oportunitats per al sector publicitari, acabant just a finals de l’any 2000..

El títol del llibre respon a una significativa nota, publicada en l’edició del 16 de juliol de 1934 del Diari de Girona, que expressava: “QUI MÉS ANUNCIA, MÉS VEN. Comerciants, assageu una campanya de publicitat i veureu els resultats. Els anuncis ben fets tenen gran eficàcia”.

El llibre és obra de Lluís Costa, doctor en Història i professor titular de la Universitat de Girona, i compta amb un pròleg de l’exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras i un epíleg del publicista gironí, Toni Iglésies.

 

Es pot adquirir a llibreries de Girona o on line en aquest enllaç.

Joan Manuel Tresserras escriu al pròleg: “A Qui més anuncia, més ven. Història de la publicitat” a Girona Lluís Costa fa un recorregut complet per la progressiva incardinació de les pràctiques publicitàries en el desplegament de la Girona contemporània. Cal veure aquest llibre com una peça dins d’un conjunt que acaba contenint una aproximació històrica general a Girona i les seves comarques, des de la perspectiva de la comunicació, on es constata la contribució de les iniciatives publicitàries a la modernització de la vida gironina i el seu desvetllament econòmic. Estableix l’itinerari complet des de la ciutat tradicional, que es perpetua a partir de les inèrcies, fins a la connexió amb tot els atributs de la modernitat consumista, accelerats en el cas gironí per l’impacte del turisme. El passeig culmina documentant-nos sobre la presència perceptible i homologada de la publicitat en tots els espais públics gironins (els paisatges sonors, les iconografies, els reclams de comportaments, l’orientació de necessitats, la proposta d’identificacions). I amb el reconeixement de la influència dels llenguatges “publicitaris” en els de les noves xarxes i en les formes de lluita simbòlica dels moviments socials actuals. De vegades, i no només en relació amb la publicitat o el periodisme, les suposades aproximacions catalanes queden reduïdes a un relat local barceloní. Amb aquest llibre i en relació amb la publicitat, podem tenir ara el contrapunt del relat gironí, que no desmenteix el de Barcelona però que el complementa i el matisa, perquè al capdavall s’assembla més al de l’evolució general del país que a l’excepcionalitat de la capital.

Lluís Costa
Doctor en Història i professor titular de la Universitat de Girona en els graus de Publicitat i Relacions Públiques i Comunicació Cultural. Les seves línies de recerca han tingut sovint com a eix principal la història de la comunicació i les seves relacions amb la societat, així com l’anàlisi dels lligams històrics entre Cuba i Catalunya. És autor d’un notable nombre d’articles científics i de divulgació, així com de més d’una vintena de llibres, entre els que destaquem: Història de la premsa a la ciutat de Girona (1787-1939) (1987), La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Comunicació i propaganda a les comarques gironines (1995), El periodisme (1996), L’illa dels somnis. L’emigració de Begur a Cuba al segle XIX (1999), El Autonomista: el diari dels Rahola (2000), Televisió de Girona. La comunicació de proximitat en l’era de la globalització (2005), El nacionalisme cubà i Catalunya (2006), La comunicació local (2009), La Llumanera de Nova York. Un periòdic entre Catalunya i Amèrica (2012) i Cuba i el catalanisme. Entre l’autonomia i la independència (2013), Pensar és triomfar. La publicitat a través de la Història (2015) i Las construcciones nacionales: entre el imaginario y la realidad (2017). Director de l’obra col·lectiva Història de Girona (2006), i editor dels llibres El patrimoni documental: Catalunya-Cuba (2007), Imatge i comunicació a Cuba (2010), Comunicació pel canvi social (2014) i Comunicació, educació i compromís social (2017). Ha participat en diversos esdeveniments científics i acadèmics celebrats a Cuba i ha impartit docència a la Universitat de Río Piedras a San Juan de Puerto Rico. És el director del Grup de Recerca “Comunicació Social i Institucional” de la Universitat de Girona, i el director científic del Campus de la Comunicació de la Universitat de Girona. Fotografia: Claudi Valentí
Toni Iglésies
Expert en disseny, comunicació i publicitat, Màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional per la UAB. Director de l’agència Iglésies Associats. És el director i soci fundador d’Iglésies Associats. Expert en disseny, comunicació audiovisual i publicitat, amb una trajectòria de més de 40 anys dedicant-se professionalment a aquest sector (des de l’any 1989 per compte propi i abans al diari El Punt (1979/1980) i al Diari de Girona (1982/1989). Màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional, 1998-2000 per la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre des del 1989 del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya. Col·legiat núm.739. Registrat al Registre d’Empreses i Activitats Publicitàries des del 1990 amb el núm. 458-GC. L’any 2007 va fundar una de les primeres TVip de l’estat espanyol, www.sies.tv una televisió cultural catalana per internet. Actualment exerceix la direcció de la publicació digital. Membre fundador del Consell Assessor del Campus de la Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona. Participant a nombroses conferències, xerrades i debats sobre temes de disseny i comunicació.

Joan Manuel Tresserras
Doctor en Ciències de la Informació per la UAB, especialitzat en Història de la Comunicació, l’anàlisi de la Societat de la informació, i l’estudi de les Indústries Culturals i la cultura de masses. És doctor en Ciències de la Informació. Professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en Història de la Comunicació, l’anàlisi de la Societat de la informació, i l’estudi de les Indústries Culturals i la cultura de masses. També ha impartit docència sobre gestió cultural, comunicació política, polítiques de comunicació i anàlisi de mitjans. Vva ser conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya entre el 2006 i el 2010 durant el govern d’Entesa, presidit per José Montilla. Des de 2016 és el president de la Fundació Josep Irla.

[ssba]
Consulta tota l'actualitat
Dl 16/09/2024

Oferta de feina. Dissenyador/a Gràfic/a

Dj 13/06/2024

Disseny i conceptualització d’exposicions i instal·lacions

Dj 16/05/2024

Esdeveniments corporatius impactants: Estratègies per crear experiències memorables

Dt 06/02/2024

Tendències en disseny gràfic i comunicació 2024

Pl. Josep Pla, 11 4t · 17001 Girona 972 410 462 iglesies@iglesies.com · Avís legal · Política de cookies · Política de privacitat