Àrea Clients
CAT ESP
Dijous 21, octubre 2010

La comunicació online està més viva que mai

En el context econòmic que ens trobem les empreses necessiten de les eines de comunicació per connectar amb els seus potencials consumidors o clients per explicar-los la seva oferta de productes o serveis. Tradicionalment la publicitat i les relacions públiques han elaborat tot un seguit d’eines que han satisfet aquesta necessitat. Però malgrat que hi ha un denominador comú al llarg del temps, és veritat que les formes de comunicar han canviat.

Segurament el que voldrien moltes empreses és explicar a cada consumidor de forma individual quin és el seu producte i quins són els avantatges que els ofereix. Algunes companyies han optat per aquesta fórmula directa, per exemple Tupperware, Avon, Eismann o el Cercle de Lectors. És una estratègia eficaç i directa però per contra requereix una gran inversió en temps, recursos humans i econòmics. A més només té sentit per a productes que són de consum habitual. Ningú entendria que els venedors de cotxes passessin per les cases a explicar els darrers models de vehicles que han fabricat.

Ja des dels inicis de la publicitat es va veure que el millor era aprofitar canals de comunicació més o menys massius per transmetre informacions comercials. La premsa en paper, el correu postal, la ràdio i després la televisió van ser bons suports per fer arribar aquells missatges que les empreses volien difondre. Cada vegada que ha aparegut un mitjà de comunicació nou han aparegut noves formes de publicitat. Però ara amb la utilització de la comunicació online podem sumar l’avantatge de la comunicació directa i personalitzada amb la possibilitat d’arribar alhora i de forma econòmica a un gran nombre de persones.

Des de l’aparició d’Internet però, els canvis es succeeixen de forma més accelerada. El correu electrònic, que s’utilitza molt per enviar informació comercial autoritzada i spam, ja va de baixa. Això diuen les darreres enquestes que afirmen que els joves cada vegada l’utilitzen menys ja que es comuniquen directament a través de les xarxes socials. Els estudis indiquen que els joves només fan servir el correu electrònic per registrar-se en portals, per cercar feina i altres temes formals. Per a molts això ha estat una sorpresa, i fa que aquelles empreses que basen part de la seva comunicació en l’enviament d’emailings hagin d’estar alerta per no quedar desfasades, sobretot si s’adrecen a un públic jove.

Recentment llegíem a la portada de la revista Wired, que la web ha mort. Sota aquest titular sensacionalista, el que volien els editors d’aquesta prestigiosa revista que parla sobre les tecnologies de l’informació, era fer palès que cada vegada menys els usuaris s’asseuran davant de l’ordinador per accedir a Internet. I que si ho fan molt sovint és per accedir a xarxes socials, que són entorns bastant tancats en ells mateixos. De manera que malgrat que Internet creix en volum de continguts, l’accés a ells cada vegada passa més per les aplicacions dels smartphones (iPhone, Android…), els continguts de les xarxes socials, l’accés a continguts audiovisuals d’Internet directament des de la televisió… i per tant el comportament habitual de seure davant d’un ordinador i obrir un cercador per començar a navegar cada vegada serà menys habitual. Els nous tablets (iPad i similars) permeten accedir a Internet mitjançant aplicacions com les dels mòbils. Hi ha qui els té a la capçalera del llit o al sofà i combina el seu ús amb el consum de televisió, per exemple. En aquest context el paper de la publicitat i el posicionament en cercadors tindrà menys sentit. Per tant aquelles empreses que no estiguin atentes a tots aquests canvis podran trobar-se fent servir estratègies de comunicació digital poc eficaces.

D’entre les novetats que sembla que arriben per quedar-se tenim el creixement de l’accés a Internet mitjançant els smartphones (que ja representen el 20% del parc de mòbils). I lligat amb aquests dispositius trobem tot un nou conjunt d’aplicacions basats en la geolocalització, és a dir en situar informació sobre el terreny. Aplicacions com Layar o Foursquare tenen grans creixements d’usuaris als Estats Units i aquí també. Layar és una aplicació de realitat augmentada on l’usuari pot veure des del mòbil informació sobre allò que l’envolta. Funciona per capes (d’aquí el nom) i depenent de la capa que es descarregui l’usuari obtindrà informació turística, comercial, de servei… sobreposada en la pantalla a la imatge que captura la càmera. Pel seu costat, Foursquare és una nova xarxa social que permet als usuaris informar d’on es troben i fer comentaris d’aquests llocs. Cal saber posicionar-se en aquests nous entorns per tal que els usuaris que s’hi van incorporant trobin informació dels nostres establiments, serveis o productes. Ja hi ha nombroses empreses que es promocionen a Foursquare i el més important: interactuen amb el públic a qui s’adrecen.

Els nous canals online no eliminen els anteriors però s’han de tenir presents ja que poden ser de molta utilitat per a tenir una comunicació bidireccional amb els usuaris, fet que proporciona informació útil sobre els seus gustos i preferències.

El que aconsellem des d’Iglésies Associats es disposar d’una bona estratègia de comunicació digital que més enllà del ser presents a Internet i a les xarxes socials, utilitzi tots aquests canals per als objectius establerts. Cal definir el públic objectiu i seleccionar les eines online que més ens interessin. També és molt important fer una bona gestió de la comunicació online i tenir cura de la comunitat d’usuaris (per això darrerament s’ha creat la figura professional del community manager). També cal fer una lectura adequada de les estadístiques i les interaccions que rebem.

Entre els serveis de comunicació online que oferim s’hi troben el desenvolupament de perfils corporatius a Facebook o Twitter, la integració d’eines 2.0 en la web corporativa, la creació i manteniment de blogs i la gestió de comunitats en línia, el posicionament en cercadors i les campanyes de publicitat online, la gestió de la reputació online, la creació i enviament d’emailings, el gabinet de premsa en mitjans digitals, les eines de fidelització i la implantació de comerç electrònic.

Pel que fa als sistemes adaptats als dispositius mòbils s’hi troben els enviaments de SMS, els missatges per connexió bluetooth, l’optimització de webs per a ser llegides en dispositius mòbils, la creació d’aplicacions per a smartphones, el geoposicionament d’informació (Foursquare, Google places, Gowalla), la creació de codis QR, i les aplicacions de realitat augmentada (Layar, Wikitude).

Tot això sense oblidar la coherència de marca i una imatge gràfica potent que faci més atractiva la nostra comunicació. La utilització de recursos audiovisuals, de gràfica interactiva, o la retransmissió d’esdeveniments en directe poden ajudar a vestir una proposta online més interessant.

per Martí Terés i Bonet
(Iglésies Associats)

[ssba]
Consulta tota l'actualitat
Dl 16/09/2024

Exposició “Manel Roqueta, artista, advocat i ciutadà”

Dj 13/06/2024

Disseny i conceptualització d’exposicions i instal·lacions

Dj 16/05/2024

Esdeveniments corporatius impactants: Estratègies per crear experiències memorables

Dt 06/02/2024

Tendències en disseny gràfic i comunicació 2024

Pl. Josep Pla, 11 4t · 17001 Girona 972 410 462 iglesies@iglesies.com · Avís legal · Política de cookies · Política de privacitat