Àrea Clients
CAT ESP
gastronomia
divendres 14, gener 2011

Els mitjans de comunicació donen suficient importància als productes locals?

En els darrers 10 anys, hi ha hagut una atenció més important d’aquests productes i dels seus productors donada per la seva important incidència social i econòmica en el territori. No obstant, els grans mitjans els donen menys importància que la resta. A part, la presència de cuiners catalans amb estrelles Michelin ha fet de la cuina un element mediàtic de primer ordre.

Els mitjans nacionals, internacionals, especialitzats i generalistes s’han bolcat en el fenomen que han liderat Ferran Adrià, Santi Santamaria, Carme Ruscalleda i Joan Roca i projectes com Alícia o esdeveniments professionals com el Fòrum Gastronòmic. Aquest fet ha impulsat l’ús de productes de proximitat en la nostra gastronomia i ha generat un subsector paral·lel molt gran.

La notorietat comença a gestar-se amb la creació dels col·lectius culinaris territorials i la decisió dels cuiners de donar un pas endavant i reinventar-se la cuina. És just en aquest moment en què els mitjans de comunicació descobreixen què està passant i se’n fan ressò a través de la veu dels experts i periodistes especialitzats. Del boom de la cuina també se’n beneficia el sector agroalimentari, sempre al capdavant en innovació pel que fa a la comunicació i disseny. No hem d’oblidar que l’embalatge és un dels elements de decisió de compra més importants, raó que ha fet que les empreses entenguin que necessiten professionals en aquest camp. La posada al mercat de productes ha d’estar realitzada en base a una comunicació estratègica. Falta encara que una part significativa del teixit empresarial agroalimentari entengui aquesta necessitat. Moltes empreses decideixen apostar per semblar-se al que ja es fa en lloc de diferenciar-se. Quan això passa, es corre el risc de ser una segona marca, més valorada pel preu que no per la qualitat i al cap i a la fi l’empresa el que busca són resultats econòmics i qualitatius.

Crec que el producte, en aquests darrers dos o tres anys comença a ser valorat també des del camp de la comunicació mediàtica gràcies en part a la consolidació i lideratge d’esdeveniments del sector com BCNDegusta, Fòrum Gastronòmic, Alimentària, Firatast, Gastroart, entre d’altres, i el sorgiment de fires a tot el territori. La importància de les denominacions d’origen protegides, les marques de qualitat, el moviment cooperatiu i la indústria agroalimentària fan que la presència als mitjans del producte sigui cada vegada més habitual. Al mateix temps també hi ajuda la consciència de consumir productes Km 0 i de proximitat així com la cultura Slow Food, que s’ha incorporat recentment a la nostra gastronomia.

Toni Iglésies i Trias, director de comunicació i soci fundador d’Iglésies Associats

Jordi Cruz i Toni Iglésies, quan va obrir l’Àbac a La Fortalesa de Girona

Font: Gastroteca.cat

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn
Consulta tota l'actualitat
dt. 06/02/2024

Tendències en disseny gràfic i comunicació 2024

dl. 11/12/2023

Peach Fuzz 13-1023: el color de l’any 2024

dc. 04/10/2023

Dia internacional del Pòdcast 2023

dc. 07/06/2023

Disseny i realització de Memòries corporatives i institucionals

Pl. Josep Pla, 11 4t · 17001 Girona 972 410 462 iglesies@iglesies.com · Avís legal · Política de cookies · Política de privacitat